ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

Alanımız 1967 yılında eğitim faaliyetine Elektrik bölümü olarak başlamış, daha sonraları Telekomünikasyon ve Elektronik bölümleriyle birleşerek Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı olarak bugünkü adını almıştır.Alanımız 2 katlı binasında, 6 adet atölye ve 5 derslik bulunmaktadır. Atölyelerimiz ;

*Elektrik Tesisatları atölyesi,

*Otomatik Kumanda atölyesi,

*Pano Montaj atölyesi,

*Elektronik Haberleşme atölyesi,

*Endüstriyel Kontrol ve Ölçme atölyesi

*Bilgisayarlı Otomasyon Sistemleri laboratuvarı

Bölüm binamızda yer alan atölyeler her öğrencinin kendi başına uygulama yapmasına imkan tanıyacak şekilde donatılmıştır.

Öğrencilerimiz 12.sınıfta haftanın 3 günü fabrika ve işletmelerde staj yapmaktadırlar.

Mezun öğrencilerimiz  3795 Sayılı Kanuna göre, TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler, kendine ait atölye veya isyeri açabilmektedirler.

Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavlarında, alanlarının devamı niteliğinde olan yüksek öğretim kurumlarını tercih etmeleri durumunda kendilerine ek puan verilir ve diğer lise mezunlarına göre daha avantajlı olurlar.

Mezunlarımız iş bulma noktasında ülkemizin en şanslı insanlarıdır.

ALANIN TANIMI

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Alanın Mevcut Durumu ve Geleceği :

Elektrik-Elektronik teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır.

Elektrik- Elektronik alanı birçok alanı etkilerken, ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir.

Türk elektrik-elektronik sanayinin Türkiye ekonomisi içerisindeki payı her geçen gün artmaktadır. Sektörün sürekli gelişiyor ve kendini yeniliyor olması parlak geleceğine işaret etmektedir

Elektrik Elektronik Teknolojisi, yaygın bilindiği gibi, al eline kabloyu, tesisat yap mesleği değildir. Fabrikaları tasarlayan, makinaları programlayan, enerji üreten, PLC programlayan, proje çizen, sistem tasarlayan, şantiye hesabı yapan, Kompanzasyon sistemleri yapan, ses sistemleri, ışıklandırma, güvenlik sistemleri  vs.. birçok işi yapan elemanlar, bu alandan yetişmektedir. Bu karakteriyle; sürekli değişen ve kendini yenileyen, yeniliklere açık, fırsatlar yaratan bir alandır.

Okulumuz Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı

* Anadolu Meslek Programında;  Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü dalı,

* Anadolu Teknik Programında;  Haberleşme Sistemleri dalı bulunmaktadır

ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ DALI

Tanımı : Elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü meslek elemanının sahip olması gereken, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı : Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.

21-02-2019 21-02-2019

HABERLEŞME SİSTEMLERİ DALI

Tanımı: Haberleşme sistemleri servis elemanının sahip olması gereken, mobil iletişim cihazları, telli haberleşme sistemleri, uydu ve yerel anten sistemlerinin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı : Elektrik-elektronik sektörünün haberleşme sistemleri dalında ihtiyaç duyulan yeterliklere sahip kalifiye teknik elemanlar yetiştirmek.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI

Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;

1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.

2. Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.

3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.

4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.

İSTİHDAM ALANLARI

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Elektrik makineleri bobin sarım atölyelerinde ,

2. Büro makineleri teknik servislerinde,

3. Elektrik tesisatçılarında,

4. Elektrik pano kurulum atölyelerinde,

5. Asansör ve yürüyen merdiven teknik servislerinde,

6. Beyaz eşya teknik servislerinde,

7. Güvenlik sistemleri teknik servislerinde,

8. Televizyon ve radyo tamir atölyelerinde,

9. Seslendirme ve ışık sistemleri teknik servisinde,

10. Endüstriyel fabrika ve atölyelerde,

11. Yüksek gerilim proje taahhüt firmalarında,

12. Elektrik tesisatı proje taahhüt firmalarında vb. yerlerde çalışabilirler.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

5. Öğrenciye iş yeri açma belgesi verilir

EĞİTİM SÜRESİ

1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

Yayın: 22.05.2014 - Güncelleme: 21.02.2019 16:12 - Görüntülenme: 5040