T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
RİZE / MERKEZ - Tevfik İleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MAKİNA TEKNOLOJİSİ ALANI

22-02-201922-02-201922-02-2019

Teknolojinin gelişmesi öncelikle insanlığın yaşam kalitesinin yükselmesini ifade eder. Günlük yaşamda makineler insanların hayatını kolaylaştıran en önemli unsurlardan biridir. Teknoloji sayesinden insan kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırabilir.

Bir ülkede makine teknolojileri alanı ne kadar gelişmişse refah seviyesi de o kadar yüksektir. Makine teknolojileri endüstriyel makinelerin tasarımından satış sonrası hizmetlerine kadar uzanan geniş bir alandır.

Makine teknolojileri tüm sanayi sektörüne makine ve cihaz desteği sağlayan önemli alanlardan biridir.

Makine imalat sektöründe tarımdan konfeksiyona, iş makinelerinden takım tezgâhlarına kadar her türlü makinenin tasarım ve üretimi yapılır. Bu kadar geniş bir alana yayılan makine teknolojileri alanı tüm dünyada ekonomik kalkınmanın temelidir. Türkiye de bu alanda ilerlemesini hızla sürdüren ülkelerden biridir. Makine teknolojileri tüm gelişmiş ülkelerde büyük önem verilen ve öncelikli sektör olarak tanımlanan bir alandır.

Makine teknolojileri alanında vazgeçilmez unsurlardan biride araştırma geliştirme çalışmalarıdır. Bu çalışmalar kapsamında yeni makine türleri tasarlanır ya da var olan makinelerdeki çeşitli parça ve sistemler geliştirilir. Bu alanda görev yapan personelin eğitimli ve nitelikli destek elemanlarından oluşması gerekir.

Sektörde Mühendisler, Endüstriyel tasarımcılar kadar Tekniker ve Teknisyenlere de ihtiyaç vardır.

Okulumuzda Makine Teknolojisi alanı altında “Makine Bakım Onarım” Dalı olarak öğretim verilmektedir.

Makine Bakım Onarımcısı:

Tezgah kurulumunu yapan, tezgahların bakım kataloglarını inceleyerek arıza tespitini yapan, arızalı parçayı onaran ya da yenisi ile değiştiren tezgah ve makinelerin periyodik bakımlarını yapan nitelikli kişidir.

Makine bakım onarımcısı; makine imalatı yapan fabrikalarda, makine satış hizmeti veren firmalarda, İşletmelerin bakım onarım, servis, montaj vb. birimlerde iş bulma imkânına sahiptirler. Kendilerine ait tamir ve bakım servisi de kurabilirler.

Makine Teknolojisi Alanının amacı, her türlü makinenin kullanılması, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan makine parçalarının tasarlanması, teknik resimlerinin çizilmesi ve bunların ilgili tezgâhlarda talaşlı ve talaşsız imalat metotları kullanılarak, işlenmesi ile ilgili konularda çalışacak ara insan gücü yetiştirmektir.

Günümüzde makine sanayii kalkınmış ve kalkınmakta olan tüm ülkeler için temel sanayi türüdür ve bu nedenle de iş olanaklarının en yüksek olduğu sanayi alanlarındandır.

Alanımızda atölye makine donanımı oldukça iyidir. 12 adet torna tezgahı, 5 adet freze tezgahı, 4 adet matkap tezgahı, 3 adet taşlama tezgahı, 3 adet alet bileme tezgahı ve 4 adet matkap tezgahı ile imalat işlemleri yapılabilmektedir. Ayrıca 15+1 bilgisayar laboratuvarı ile bilgisayarlı çizim ve tasarım işlemleri yapılabilmektedir.

22-02-201922-02-201922-02-2019
 

Makine teknolojisi

Teknolojinin dolu dizgin ilerlediği dünyamızda makine sektörünün dahil olmadığı alan yok gibi. Uzay mekiğinden sandalye üretimine kadar neredeyse her alanda makina parçaları ya da makinaların üretime dahil olduğunu görebiliriz. Tıp, eczacılık, Bilgisayar sektörü, aklınıza hangi sektörü getirirseniz getirin orada mutlaka ya bir vida parçası vardır. Ya da aslında makineciler tarafından imal edilmiş kalıplardan çıkmış minik plastik bir parça.

Bu kadar geniş çalışma alanına sahip bir bölümde teknolojik gelişmelere ve endüstriyel ihtiyaçlara paralel olarak dallara ayrılma da kaçınılmaz hale geldi ve ayrıldı. Eğer makinelere ilgi duyuyorsanız ve bu alanda çalışmak istiyorsanız yapmanız gereken şey bu dallar hakkında bilgi sahibi olmak ve hangisinin size daha çok uyabileceği konusunda fikir yürütmek.

Makine teknolojisi eğitimi

Dünyanın pek çok gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkesinde sanayi ve endüstrileşme, ekonominin itici gücü olarak kabul edildiği için mesleki teknik eğitime büyük önem verilmektedir.

Makine teknolojisi eğitimi, endüstriyel kuruluşlardaki ağırlığı göz önüne alındığında, mesleki eğitimde lokomotif, ya da amiral gemi niteliğinde olmak zorundadır. Makineler ya da makine parçaları bahsettiğimiz gibi hayatın her alanında vardır. Bu yüzden özel ve ayrıcalıklı öneme haiz olmak zorundadır. Unutmayalım ki her ne kadar teknoloji robotlaşmaya, yazılım ve elektronik ağırlıklı yapılanmaya gitse de her robotun, her insansız hava aracının, her lüks otomobilin son derece hassas işlenmiş makina parçalarına ihtiyacı vardır.

Makine teknolojisi alanı

Makine teknolojisi alanı, her türlü makine parçası ve kompleks makine tasarım, konstrüksiyon ve imalatı, arıza tespit ve teşhis, bakım ve onarım konularını içeren bir alandır. Endüstriyel birçok alanla bilgi alışverişi içerisindedir ve bunlardan kopuk değildir. Sözgelimi ”Mekatronik” dalı, makine teknolojisinin dallarından biridir ve robotlar üzerine çalışır. Bilindiği gibi robotik sistemler elektrik, elektronik ve mekanik aksamların yazılım vasıtasıyla çalıştırıldığı sistemlerdir. Yani bir robot imal edebilmeniz için elektrik, elektronik, bilgisayar gibi alanlarla işbirliği içinde çalışmanız ve asgari düzeyde de olsa bu alanlara ait bilgi birikimine sahip olmanız gerekir.

 22-02-201922-02-201922-02-2019
 

Makine teknolojisi alanı dalları nelerdir ?

Tekerleğin icadından günümüze değin gelişen, sanayi devrimi ve ardından gelen sanayileşme ile birlikte üretim metodları akıl almaz boyutlarda gelişmiş ve gelişirken bir taraftan da zenginleşen bilgi haznesiyle birlikte alt dallara ayrılmış. İhtiyaca göre yeni yeni dallar türemiştir. Makine bölümü dalları da zaman içinde çeşitlilik kazanmıştır.

Üretimdeki rekabet süreci Bu dalların gittikçe çoğalması ve akademik bilgiye dayalı hale gelmesi sonucunu doğurmuştur. Buna paralel olarak makine teknolojisi eğitimi ve bu konuda eğitim veren teknik kurumlar da kendilerini bu yönde güncelleme ihtiyacı duymuşlardır.

Örneğin CNC dalı. Makine imalatında önceleri tamamen mekanik sistemle, manuel, otomatik ya da yarı otomatik tezgahlarla yapılırdı. Son yirmi-otuz yılda yazılım alanındaki gelişmelere paralel olarak Bilgisayar kontrollü tezgahlar üretildi. Üretim aşamasında bilgisayar kullanımı, hem imalat hatalarının önüne geçiyor, hem de önceki yöntemlere göre çok daha hızlı ve seri üretime imkan veriyor.

Her biri bir bilimsel çalışma ve araştırma konusu olan makine teknolojisi alanı dalları aşağıda verilmiştir .

1. Bilgisayarlı Makine İmalatı

2. Endüstriyel Kalıp

3. Makine Bakım Onarım

4. Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı

5. Mermer İşleme

6. Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme

7. Tıbbi Cihaz Üretimi 

 22-02-201922-02-201922-02-2019
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.05.2014 - Güncelleme: 22.02.2019 15:14 - Görüntülenme: 4181
  Beğen | 5  kişi beğendi