Okulumuz 1945 yılında “Rize Erkek Sanat Enstitüsü” adıyla açılmıştır. Tesviye bölümü ile kiralık bir binada eğitim-öğretime başlayan okulumuzun ilk müdürü Hüseyin TEZCAN‟ dır. Okulumuz, ikinci yılında bugün üzerinde bulunduğumuz tek katlı 3 bölümlük “E” tipi atölyeler binasına taşınmıştır. Uzun yıllar Tesviye, Ağaç İşleri ve Metal İşleri bölümleri ile hizmet veren okulumuza öğrenci sayılarının artması ile atölyeler binasına ek olarak barakalar ilave edilmiştir. 1967 yılında hizmet binasına ek olarak iki katlı binada ( C BLOK ) Elektrik bölümü hizmete açılmıştır.
Okulumuza, 1968 yılında ise derslik, laboratuvar, kütüphane, idare odalarının bulunduğu bina ile yemekhane ve çok amaçlı salon eklenmiştir.Bu sıralarda okulumuzun adı önce “Erkek Sanat Enstitüsü” daha sonra “Rize I. Endüstri Meslek Lisesi “ olarak değiştirilmiştir. 1988 yılında yapılan ad değişikliği ile okulumuz “Tevfik İleri Endüstri Meslek Lisesi” adını almıştır. Okulumuz bünyesinde 1989-1990 eğitim-öğretim yılında Teknik Lise Makine Bölümü; 1990-1991 eğitim-öğretim yılında da Teknik Lise Elektrik Bölümü eklenmiş ve böylece “Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Programları” birlikte yürütülmeye başlanmıştır. 1992 yılında Çay Teknolojisi bölümü açılmış ve Elektrik bölümü binasının alt katında hizmete başlamıştır. 1992-1993 eğitim- öğretim yılında Çay Teknolojisi ve Telekomünikasyon bölümlerinin; 2004-2005 yılında ise Bilgisayar Donanım bölümünün açılmasıyla bölüm sayısı 7‟ye ulaşırken Teknik Lise bölüm sayısı 2‟ye çıkmıştır. 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Anadolu Teknik Lisesinin eğitim-öğretime başlamasıyla okulummuzda uygulanan program sayısı 4‟e ulaşmıştır.
Bilişim Teknolojileri Alanı, Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı ve Makine Teknolojileri Alanı faaliyete geçmiştir. 2007-2008 eğitim- öğretim yılında Anadolu Teknik Lisesini açılması ile uygulanan okul programı sayısı 4‟e çıkmıştır. Ayrıca “Tam Gün Tam Yıl Eğitim” kapsamında yüz yüze eğitim programını da uygulayan ve şu anda “Tevfik İleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” adıyla faaliyet gösteren okulumuz; bünyesinde 557 öğrenci, 6 idareci,60 öğretmen, 3 teknisyen, 1 sayman, 1 memur ve 2 yardımcı hizmetli kadrosu ile eğitimöğretime devam etmektedir. “Tam Gün Tam Yıl Eğitimi” kapsamında okulumuzda -iş hayatını aksatmayacak şekilde- Meslekî ve Açık öğretim Lisesi yüz yüze eğitim programı uygulanmaktadır. Kredili ders geçme sistemi uygulanan bu programda 38 aktif öğretmenimiz vardır.
Öğrencilerimiz 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında okudukları alan/ dallarına uygun işletmelerde beceri eğitimine gönderilmektedir. Mesleğinde çalışan veya mesleğinde yeterlilik durumunu geliştirmek isteyen kişilere meslek edindirme, yeni teknolojik geliştirmelere uyum sağlama ve beceri geliştirme amacıyla Rize Halk Eğitim Müdürlüğü ve İşKur ile yapılan protokoller çerçevesinde okulumuzda 6 Alan 13 farklı dalda kurs düzenlenmektedir. Okulda düzenlenen sosyal ve kültürel faaliyetlerin öğrencinin okul yaşantısına olumlu katkısını bilen okulumuz, öğrencilere yönelik etkinliklere önem vermektedir. Bu etkinlikler, futbol, satranç, masa tenisi turnuvaları ile mesleki beceri ve bilgi yarışmaları olarak gerçekleşmektedir. Okulumuzun çevresinde marketler, alışveriş merkezleri, çocuk parkı, iş yerleri gibi sosyal mekânlar vardır. Okul çevresinde gecekondulaşma yoktur. Okulun sosyoekonomik profili alt seviyededir. Genelde işçi ve çiftçi olan velilerimizin yanında çok az sayıda velimiz memur olarak görev yapmaktadır.
Öğrencilerimiz, 3308 sayılı "Meslekî ve Teknik Eğitim" kanunu esaslarına göre beceri eğitimlerini çeşitli iş yerlerinde gerçekleştirmekte ve böylece iş hayatına hazırlanmaktadır. İşletmelerde meslek eğitimi süresince öğrenciler, yaşlarına uygun asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret almakta; işletmelerin sağladığı sosyal imkânlardan faydalanmakta; hastalık, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yaptırılmaktadır. Söz konusu eğitimler süresince muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigortalar Kurumunca karşılanmaktadır. Beceri eğitimleri öğrencilerimiz için oldukça önemlidir. Çünkü okul atölyelerinde bulunmayan makine ve teçhizatı işletmelerde görüp kullanmak imkânına sahip oluyor, mesleki becerilerini iş yerlerinde gerçek iş şartlarında geliştiirmekte, ihtiyaç duyduğu yeni iş alanlarına uygun programlarla daha çok pratik yaparak eğitilmekte ve mezun olabilmek için yapılması zorunlu olan endüstri stajını yapmış sayılmaktadır. Böylece işletmelerde meslek eğitimi görmüş olanlar iş hayatına kolay intibak olabilmektedir.